Almindelige graviditetsgener

Og lige pludseligt, så var den der, eller også var den der endeligt! Uanset hvad, så blev du gravid, og efter 40 ugers graviditet vil din lille kærlighed blive lagt op på din mave og græde så du kan høre at alt er okay.
Du vil (måske) have nogle gener efter fødslen, hvad end du har født vaginalt eller ved kejsersnit, og det må du så tage til den tid, men indtil da, så lad os lige snakke om det, der sker inden alt det andet sjove, og de gener, der kan opstå i din graviditet, som jo altså er HELT normale!

Ømme bryster
De fleste gravide får ømme bryster og brystvorter under graviditeten. Dette skyldes at brysterne gennemgår en ret så væsentlig udvikling for at blive klar til at kunne give din baby mad. Både bryster og brystvorter vokser i størrelse, men brystvorterne bliver også super ømme, så brystvortens ejer er ekstra opmærksom på at baby har ordentligt fat, i begyndelsen af amningen, da man ellers vil få endnu mere ondt og måske endda brystbetændelse.
Brysterne vokser i gennemsnit 0,5 kg til sammen, og det er derfor også helt normalt, ligesom jeg, at få strækmærker på brysterne.

Kvalme/opkast
Kvalme er en af de mest normale gener under graviditeten, og varer oftest fra ca. uge 6 til ca. uge 12, men kan også både være ikke-tilstedeværende og vare hele graviditeten. Den er hyppigst om morgenen, men kan også vare hele resten af døgnet, og kan gøre at man mister appetitten og derfor taber sig i starten af graviditeten, men kan faktisk også gøre en sulten efter hurtig fed mad, og derfor gøre at man tager hurtigt på (som med mig). Man kender ikke den direkte årsag til graviditetskvalme, men antager at det skyldes graviditets- og øgede kønshormoner. Hvis man bliver gravid med tvillinger, er der større risiko for kvalme.

Træthed
Du vil formegentligt føle dig helt enormt træt i især den første del af graviditeten. Din krop gør sig nemlig klar til at rumme dit lille væsen, og dette kræver helt enormt meget energi, for udover et foster, skal din krop også udvikle både fosterhinde og moderkage. Derudover vil, den mad du indtager, bevæge sig langsommere ned i din mave for at trække så meget næring ud af maden som muligt; dine muskler arbejder mere og forbereder sig på den voksende mave og ekstra vægt og dit blod pumper hurtigere for også at sørge for ilt til dit foster.

Smerter i lysken/ligamentsmerter/sidestik
Inde i din mave/underliv, bliver din livmoder holdt på plads med ledbånd. Disse ledbånd bliver strukket i takt med at din livmoder vokser og bliver tungere, og kan derved give stikkende/ jagende smerter i lysken og nogle gange føles lidt ligesom sidestik. Ligamentsmerter er helt ufarlige og normale, men kan virke ubehagelige og gøre én nervøs, hvis man ikke ved, hvad der er i vejen.

Halsbrand/sure opstød
Halsbrand kommer, når der løber mavesyre fra mavesækken op i spiserøret, og vil føles som en sviende brændende fornemmelse i den øverste del af maven eller i brystkassen. Sommetider vil dette give sure opstød. Halsbrand kan komme i hele graviditeten, men vil ofte være værst i den sidste del. Under din graviditet vil din krop udskille nogle forskellige hormoner. Nogle af disse får dine muskler til at slappe af, og vil derfor også påvirke din lukkemuskel i mavesækken, der skal holde maveindholdet og syren nede i maven.

Hovedpine og svimmelhed
– Skyldes hormoner og forhøjet blodtryk og puls, men kan også skyldes væskemangel, for lidt søvn og spændinger i nakke og skuldre.

Humørsvingninger
Skyldes hormoner og kan også skyldes den konstante træthed.

Pigmentforandringer
Næsten alle gravide oplever pigmentforandringer i løbet af graviditeten. Nogle af disse er mere generende end andre, men ikke desto mindre helt normale. Det er almindeligt at blive mørkere omkring kønsorganer, i armhuler, omkring brystvorterne og i midtlinjen på maven, også kaldet linea nigra. Også ar og modermærker kan blive mørkere og nogle oplever også forandringer i huden i ansigtet eller at man generelt har “lettere” ved at blive brun. Jeg selv blev en del mere brun end normalt (wuhu) og derudover fik jeg omkring 1000 nye skønhedspletter over hele kroppen. 

Uren hud
Skyldes hormoner

Følsomt tandkød
Ændringen i dit hormonniveau under graviditet, øger tandkødets reaktion på den belægning, der sidder på tandens overflader og tandkødet, og kan gøre dit tandkød sart og rødt og nemt til at bløde ved tandbørstning.

Væskeophobning
Alle gravide får ekstra væske i kroppen, men det kan være mere eller mindre generende. Væsken vil som regel sætte sig i hænder og fødder, som sidder længst væk fra hjertet, og vil for det meste være værst om aftenen og morgenen, og for det meste i slutningen af graviditeten, hvor du er mest belastet. At der kommer ekstra væske, skyldes dels hormonændringer, men skyldes også at din voksende livmoder hæmmer tilbageløbet af væsken fra underkroppen. Det gør, at der presses yderligere væske fra blodårerne ud i vævet. Jeg selv kunne ikke bøje mine fingre om morgenen de sidste to måneder af min graviditet. Derudover blev jeg hjemme det meste af tiden, for at undgå at skulle have sko og strømper på. 

Forstoppelse og hæmorider
Når man er gravid øges kroppens produktion af hormonet progesteron. Hormonet har en afslappende effekt på livmoderens muskulatur, for at fødsel ikke skal sættes igang før barnet er klart, men denne effekt påvirker altså også anden muskulatur, så som tarmene. Disse vil arbejde mindre og afføringen vil derfor passere langsommere gennem tarmen, hvilket kan forårsage forstoppelse. Forstoppelsen og dit øgede tryk i maven, øger risikoen for hæmorider, som også er meget almindeligt under graviditet. Du kan mindste risikoen ved at spise fiberrigt, drikke masser af væske og motionere.

Andre almindelige gener er:

Bækkensmerter
Lændesmerter
Ømme og bløde led
Plukkeveer

Disse vil blive beskrevet i et senere indlæg.

/Merle

Litteraturliste:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *