At rejse med en baby

En ting er, at rejse for første gang med sin baby. En anden ting er, at rejse for første gang med sin baby OG det samtidig er et træningsophold.

I uge 2 skulle vi langt om længe afsted til Holland på træningsophold. Sagen er nemlig den, at både jeg og Ramons far (Mikkel) snart skal kæmpe til et stort thaiboxing stævne. Vores klub spurgte os derfor sidste år, om vi ville til Holland og træne, som forberedelse op til stævnet. JA! Selvfølgelig ville vi da det.  Vi har været afsted på træningslejr i Thailand mange gange, så hvorfor skulle vi ikke kunne klare en tur til Holland. Bevares…. selvfølgelig nu med en snart 1 ½ årig tumlig, men er det ikke noget med bare at tilpasse sig? Joooo… det kan så diskuteres, for ikke alle ting er mulige at ændre på.

Fra Danmark til Holland

Meningen var faktisk, at vi skulle flyve både ud og hjem. Men det blev af forskellige årsager ændret til, at vi tog bilturen på de 800 km sammen med de andre. Shit! Pludselig begyndte jeg at mærke koldsveden pible frem. Hvordan klarer man lige sådan en tur. En ting er et smut på 92 km til farmor i Havnsø – som altså godt kan føles langt med en frustreret baby – en anden ting er at køre 800 km. Ramon klarede det dog trods omstændighederne rigtig flot. For hvis nogen skulle gå på kompromis, så skulle det være os, hvilket alle heldigvis var indforståede med.

Det ændrer selvfølgelig ikke på, at jeg fik stress-sved hver gang Ramon gjorde tilløb til at blive ked af det. Derfor må jeg også sige, at jeg priser mig lykkelig over, at vi inden turen hentede nogle babyvenlige apps ned til Ipad’en. Selvom vores holdning til børn og skærme er, at de helst skal stimuleres så meget som muligt på andre måder, så var en tablet altså vores redning. Han kunne afledes af videoer, og aktiveres (om ikke andet finmotorisk) ved at spille forskellige spil vi havde downloadet. Det eneste minus var de vanvittige lyde – men hellere det end en grædende baby. Har lavet en lille liste nederst i indlægget med de apps vi hentede, og som faktisk virkede efter hensigten 🙂

Søvn & fællesskab
Fællesspisning på gulvet i køkkenet

Selve opholdet gik faktisk også bedre end forventet. Ud over mor og far, så var Ramon omgivet af 3 lege-onkler, som han hyggede sig gevaldigt med. Vi var dog lidt uheldige mht. vores værelses beliggenhed, som lå lige oven på en bar i centrum af Breda, der blæste op for musikken hver aften fra kl.22 til 03! Det resulterede i at Ramon to af nætterne vågnede, og ikke kunne falde i søvn igen før kl.01-02 stykker. Det var virkelig synd for ham, og jeg må erkende at vi begge fik lidt dårlig samvittighed – velvidende at det jo ikke var vores skyld. Derud over var lejligheden inddelt sådan, at vores værelse også var det eneste fællesrum i lejligheden *suk* For med en baby der skal sove middagslur kl.12 og puttes omkring kl.19.30, så gør det altså forholdene lidt pressede. Men vi formåede dog at få det bedste ud af situationen, som billedet trods alt også viser.

Fra Holland til Danmark
Trætte og udmattede men glade

Fredag – hvor vi skulle rejse hjem til Danmark – var der træning kl.12, og meningen var at jeg skulle have haft den. Men torsdag besluttede vi os for at tage flyet hjem, da timingen ift. Ramons formiddagslur ville være virkelig dårlig. Ud over det, skulle han begynde indkøring i vuggestue mandag, så vi syntes endnu en lang biltur ville være lige lovligt meget at byde ham. Det betød så også ca. 2.500 uforudsete kroner ud af lommen, men vi var begge enige om at de var godt givet ud.

Det blev til en kort og hyggeligt togtur til Amsterdam, og derfra fly til København. Under nedflyvningen fik Ramon rigtig ondt i ørerne, men jeg kunne heldigvis med lidt sang og vuggen få ham til at falde til ro. Faktisk faldt han i søvn, og heldigvis havde jeg bæreselen med! For helt uden for normalen, så måtte jeg bære ham sovende ud af flyveren, hvorefter han kom i bæreselen, som han sov i indtil han var sikkert hjemme i sin egen seng igen 🙂

Alt i alt var det en rigtig god tur – og nu har vi da prøvet både at rejse med bil og fly – men jeg må også sige, at det var hårdt … rigtig hårdt!

Hvis du selv går og overvejer om du skal tage på en længere tur eller rejse med din baby, så vil jeg helt klart være fortaler. Men gode forberedelser, og ikke mindst en dag eller to til at komme sig efterfølgende, er helt klart anbefalelsesværdigt 😉

Gode råd når du rejse med en baby
 • Bilrejse og autostol
  • En autostol er ikke skadelig for ryggen, hvis den bruges med almindelig sund fornuft – og selvfølgelig KUN til bilkørsel. På længere køreture, så hold pauser med jævne mellemrum (fx hver anden time). Læs mere her.
 • De mest nødvendige – men vigtige – ting
  • Kunne sagtens lave en laaaang liste, men hvis jeg skal prøve at gøre det HELT kort, så har jeg 5 ting jeg ikke ville have undværet:
   • Babyjogger – let at pakke sammen og ud igen.
   • Rejseseng – ligeledes let at pakke sammen og ud igen OG så havde Ramon sovet i den før, hvilket betød at der var noget genkendeligt og trygt. Kender dog ikke bagagereglerne mht. fragt på fly.
   • Bamse – Igen handler det om genkendelighed og tryghed
   • Bleer – Et super godt råd, som jeg selv har taget til mig! Alt efter hvor I skal hen i verden, så kan der være meget forskellige regler angående kemiske tilsætningsstoffer. Det er i hvert fald værd at være obs på.
   • Pegebog (og måske lidt legetøj) – Ramon elsker sin pegebog, og henter den flere gange om dagen. Den var altså super god at have med i både bilen og flyveren – og ikke mindst under selve turen. Et par stykker legetøj – evt. nye.
 • Samling på de vigtigste ting
  • Skal du bruge bamsen, sutten eller et stykke frugt, så er det ofte NU – og ikke om 5 min. når taskerne lige er rodet igennem, fordi alt ligger spredt. Så husk at samle alle de vigtigste ting i én taske.
 • Sunde snacks (uden for meget sukker)
  • Gå aldrig ned på snacks – sådan er det i hvert fald med Ramon! Det er dog også vigtigt at huske på, at des mere sukker der er i, des større blodsukker stigninger OG fald oplever barnet = et sødt barn i 5 min. og et mini-monster i 1/2 time.
Liste over gode baby apps
 • Sago Mini Verden, 0-5 år (gratis)
  • Finmotorik, sansestimuli og kognitive opgaver
  • Man kan blive medlem for et månedligt beløb og få fuld adgang, men det valgte vi ikke. Der var automatisk adgang til alle spil i 24 timer, og det fungerede fint til vores behov.
  • Der er både lyde og bevægelse for de helt små, men også lidt mere kognitivt udfordrende spil for de lidt større. Noget sjovt er, at man kan være flere om at trykke på skærmen – så I kan rent faktisk interagere med de forskellige aktiviteter sammen, hvilket er ret hyggeligt.
 • Sago Mini Sound Box, 0+ år (35 kr.)
  • Finmotorik og sansestimuli
  • Dette spil var et hit! At kalde det et spil er måske så meget sagt. Kort sagt kan man med berøring få en masse bolde frem på skærmen, som man kan interagere med på flere forskellige måder.
  • Man kan vælge imellem forskellige lyde, som boldene afgiver når man trykker på dem. Det var vi rigtig glade for, da Ramon er sensitiv overfor kraftige lyde – så her blev det lyden fra en xylofon.
 • Rasmus Klump, 2+ år
  • Finmotorik, sansestimuli og kognitive opgaver
  • Denne app burde faktisk hedde ‘Rasmus Klump Verden’, for der er rigtig mange forskellige aktiviteter. Har dog skrevet 2+ år, da opgaverne var lidt for krævende for Ramon, så de fangede ikke hans interesse. Men er sikker på at den vil være et hit for de lidt større børn; Lav din egen pandekage, tegne, film og meget mere.

Vil faktisk generelt sige, at de apps man kan finde fra “Sago Mini” er super gode – uden at have prøvet dem alle, for der er mange!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *