Barnets motoriske udvikling 0-12 måneder

Dit barn er helt sit eget og det vil udvikle sig forskelligt alt afhængigt af dets gener og miljø. Alligevel er der nogle kloge mennesker, som har brugt meget tid og mange ressourcer på at forske i barnets udvikling, og det ser ud til at mange børn følger den samme udviklingskurve de første to-tre leveår.

Nogle børn vil være hurtige til at løfte hovedet, nogle vil lære at gå før de fylder 1 år, nogle er gode til finmotorik og nogle har måske et mere udviklet sprog end andre.

Det er helt normalt at børn fokuserer på at lære én ting ad gangen og derfor kan alle ikke være lige gode og hurtige til det hele. Prøv at fokusere på de ting dit barn kan. Hvis det lader vente meget længe på sig med én bestemt ting, bør du opsøge en pædiater, som er en specialist i børn 🙂

De vejledende faser vil være beskrevet nedenfor – og husk nu, at de kun er vejledende:

 

0-1 måneder:

Barnet vil stadigvæk være lidt sammenkrøllet efter at have ligget i fosterstilling inde i maven. Det er helt normalt at barnet vokser en del i løbet af den første måned, fordi det vil rette sig mere ud. Hænderne vil være knyttet det meste af tiden og du vil kunne se at barnet kan gribe fat om din finger eller andre genstande, som lægges ind i barnets håndflade uden at kunne slippe igen (griberefleksen).

Barnets bevægelser er tilfældige, og kroppen og hovedets bevægelser vil følge hinanden. Hele kroppen syntes faktisk at blive sat i bevægelse på én gang, fordi hjernen endnu ikke kan sende detaljerede beskeder til musklerne, men laver såkaldte massebevægelser.

Når barnet ligger på maven*, kan hovedet løftes kortvarigt og drejes til begge sider.

*Bliver dit barn med det samme ked af det, hver gang du lægger ham eller hende på maven, kan det være noget, der generer. Er du i tvivl kan du kontakte en børnefysioterapeut eller en cranio sacral terapeut.

 

1-2 måneder:

Når barnet ligger på ryggen kan det lægge hovedet til siden og fægte med arme og ben. Nogle børn begynder her at slå hælene i gulvet.

Når barnet ligger på maven vil det begynde at sparke spontant og strække benene helt. Det vil nu kunne dreje hovedet til begge sider i maveliggende. Når barnet bæres, vil det kortvarigt kunne løfte hovedet fra den voksnes skulder. At barnet løfter hovedet er refleksbetinget og kaldes hovedrejsningsrefleksen, og reagerer på signaler fra labyrintsanserne i det indre øre.

Barnet vil stadigvæk knytte hånden om en finger, som placeres i håndfladen, men det kan nu begynde at slippe grebet selv.

 

2-3 måneder:

Barnet kan nu holde hovedet i en midtstilling, når det ligger på ryggen. Derudover vil det begynde at lave symmetriske bevægelser med arme og ben.

Når barnet ligger på maven, kan det løfte hovedet til 45 grader eller mere og det vil nu begynde at sparke aktivt. Nogle børn vil omkring 3 måneder, begynde at lave kravlebevægelser.

Når barnet bæres, kan det kortvarigt holde hovedet selv.

 

3-4 måneder:

Barnet begynder at kunne dreje hovedet uden at kroppen følger med, når det ligger på ryggen. Hvis barnet trækkes op fra rygliggende til siddende stilling, kan det holde hovedet i forlængelse af kroppen.

Når barnet ligger på maven, kan det nu løfte hovedet til 90 grader og holde det stabilt imens det støtter på underarmene.

Det vil nu begynde at rulle fra side til ryg.

Barnet kan nu selv holde hovedet, når det bæres af en voksen.

 

4-5 måneder:

Barnet kan nu selv hjælpe til med at trække sig op ved armene fra rygliggende til siddende stilling. Det vil nu begynde at træne sin mave og løfte benene fra gulvet og gribe fat om sine tæer. Desuden vil barnet nu kunne lave bevægelser, der krydser hen over midten af kroppen, fx ved at læne sig til siden og støtte på den ene arm eller flytte en genstand fra den ene hånd til den anden. Dette er fordi der er skabt forbindelse mellem højre og venstre hjernehalvdel, hvilket er en betingelse for at lære at kravle og gå.

Når barnet ligger på maven er arme og ben helt udstrakte, mens bækkenet hviler på underlaget. Barnet begynder at holde hovedet højere og støtte på både underarme og strakte ben.

Barnet vil nu begynde at række frem mod legetøj og holde om større genstande med begge hænder.

 

5-6 måneder:

Når barnet ligger på maven, kan det nu rulle fra mave til ryg. Barnet vil begynde at støtte på strakte arme og række efter legetøj.

Barnet vil begynde at rulle fra ryg til siden og nogle vil allerede nu kunne rulle helt om på maven.

Når barnet holdes så det står lodret på fødderne, vil det kunne holde sin egen vægt en smule og begynde at hoppe. Barnet kan holde ryggen ret med støtte fra en voksen.

 

6-7 måneder:

I rygliggende, kan barnet nu løfte hovedet uden at løfte skuldrene og kigge efter genstande. Det vil nu rulle sikkert fra ryg til mave.

På maven, vil barnet forsøge at mave sig frem efter genstande. For nogen vil det lykkes. Det vil begynde at støtte på strakte arme og skubbe vægten over på én arm for at gribe ud efter noget med den anden.

Siddende på skød, kan barnet nu holde ryggen ret uden støtte. Nogle kan sidde kortvarigt på gulv uden støtte og tage fra med armene, hvis det falder forover.

Det er også omkring denne alder at barnet begynder at få samsyn, og ikke ser dobbelt mere, da hjernen begynder at samle billederne fra begge øjne til ét billede. Det er vigtigt for at kunne bevæge sig sikkert og fx gribe præcist om ting.

 

7-8 måneder:

Barnet vil nu begynde at krybe fremad ved hjælp af armene.

Det kan nu sidde selvstændigt i flere minutter og lege med sig legetøj. Det vil begynde at rotere i overkroppen for at række efter legetøj bag sig. Hvis barnet falder til siden, kan det nu tage fra med strakte albuer og fingre.

 

8-9 måneder:

Barnet kan nu sidde længe på gulvet med ret ryg.

Det kan nu krybe forlæns og baglæns og rulle henover gulvet.

Det kan stå med støtte, når det anbringes stående og kan selv komme fra maveliggende til knæ-hælsiddende, og fra langsiddende til knæ-fire-stående.

 

9-10 måneder:

Barnet begynder at rokke frem og tilbage i knæhælsiddende stilling, hvilket skyldes en refleks, der skal integreres før overkrop og underkrop kan arbejde sammen – det er første skridt på vej mod at kravle.

Det kan nu komme fra rygliggende gennem maveliggende til siddende. Nogle børn begynder nu rigtigt at kravle (nogle lidt før). Barnet kan nu trække sig selv til stående ved f.eks. sofabordet.

Barnet benytter nu pincetgreb, og kan løfte en kop i hank, med én hånd.

 

10-11 måneder:

Dit barn kan nu stå, når det bliver holdt i den ene hånd og kan gå få skridt, når det holdes i begge hænder.

Hvis barnet falder baglæns, vil det nu kunne tage fra ved at føre begge hænder eller den ene hånd bagud.

Barnet vil nu kravle i krydsmønster.

Derudover vil dit barn nu begynde at stikke pegefingeren i alle huller det kan komme til, samt hjælpe til med at få skeen i munden, når det skal spise. Det vil dog formentligt spilde meget.

 

11-12 måneder:

Dit barn begynder at gå sidelæns ved møbler, sætte sig på gulvet med et bump og stå få sekunder uden støtte.

Det kan nu benytte pincetgreb hurtigt og sikkert, gribe sikkert om en ske og interessere sig for putte-kasser, og så vil det begynde at tage sin hue af.

 

Litteratur:

Barnets udvikling fra 0-6 år – Institut for Kommunikation og Handicap

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *