Et fysioterapeutisk perspektiv

Hvorfor er det godt at træne både under og efter graviditet? Hvordan reagerer kroppen på en graviditet og fødsel? Og hvad kan en fysioterapeut egentlig hjælpe med?

Disse, samt mange andre spørgsmål relaterede til fysioterapi inden for områderne graviditet og efterfødsel, vil vi forsøge at svare på ud fra den teoretiske og praktiske viden vi ligger inde med.

Babymaskinen er på mange måder en mor-blog som så mange andre. Vi er to mødre til to drenge på hhv. 7 og 10 måneder. Vi bestræber os på at være de bedste mødre ud fra de forudsætninger vi har, og vi bestræber os ikke mindst på at være den bedste udgave af os selv og få hverdagen til at hænge sammen. Forskellen er bare at vi begge også er uddannede fysioterapeuter, og derfor har vi begge fra starten af vores graviditeter været nysgerrige på hvad der sker med kroppen, set med faglige øjne. Hvad er det ens krop går igennem, og hvordan skal man forholde sig? Der findes et virvar af forskellige anbefalinger samt gode råd på nettet, og det er ikke altid lige let at finde hoved og hale i dem. Vores mål er at videreformidle denne viden til dig, så den bliver så let fordøjelig og ikke mindst overførbar som muligt.

Vi vil uden at sige for meget gerne kalde os for eksperter på kroppen – med speciale i kvindekroppen (som efter en fødsel egentlig mere bør kaldes mor-kroppen, men mere om det i et andet indlæg). Vi har selvfølgelig fået en masse generel viden om kroppen i forbindelse med selve uddannelsen til fysioterapeut, og har efterfølgende læst yderligere om lige præcist graviditet og efterfødsel.

Vidste du for eksempel, at dine fødder kan blive større efter en graviditet? Faktisk kan du risikere at gå en hel skostørrelse op, da dine ledbånd og ligamenter (som der er dælens mange af i foden) bliver mere eftergivelige som følge af frigivelsen af hormoner i kroppen. Dette behøver ikke være til gene, men kan i nogens tilfælde betyde at de bliver platfodede, hvilket faktisk kan trænes mere eller mindre væk. Mange oplever også lændesmerter, eller måske begynder de at bemærke at de ikke kan holde på prutterne – og én ting er når man sidder i sofaen derhjemme og hygger, men en anden ting er altså når man sidder på jobbet eller i et middagsselskab og der pludselig siver en vind ud gennem ballerne, lige meget hvor hårdt man presser dem sammen.. Det er ydmygende, og det kan sagtens forhindres! 

 

Disse emner, samt mange flere, vil vi komme ind på i vores fremtidige indlæg. Det betyder bestemt ikke at det hele bliver fagligt og tørt, slet ikke, vi vil bare gerne byde ind med den viden vi har, om emner som vi egentlig også selv ville have haft glæde af at kunne læse om under vores egen graviditet samt efterfødselsforløb. Vi har som sagt meget i støbeskeen, men vores fokus vil stadigvæk være på den barslende, den bærende og babyen, nu bare med et fysioterapeutisk perspektiv 🙂

 

/Mia og Merle

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *