Fra kravlende til gående – Motorisk udvikling

Pludselig var det at du kiggede på din lille elskling, og undrede dig over hvor tiden blev af. Hvordan var det lige at din baby kom fra kravlende bullerbasse til gående tumling. Måske nærmere vraltende end gående, i hvert fald i starten 🙂

Jeg ved ikke om det er ”forbandelsen” ved første barn, men jeg har virkelig været fokuseret på Ramons udviklingstrin. Altså forstået på den måde, at jeg klappede i mine små hænder hver gang han kunne noget nyt. Det gør jeg vel egentlig stadigvæk – man er vel mor 🙂 Men nu er han snart gående, og nogle gange kommer jeg til at tænke på om jeg kunne have fokuseret endnu mere på de små detaljer, end jeg måske har gjort. Tiden flyver, og det er ikke altid man lige når at opfange dem, altså detaljerne. Men det kan faktisk være både sjovt og interessant at kende til de faser der hører til at komme fra hånd-knæ-stående til to fødder. Yderligere kan du også bruge den viden til at hjælpe og motivere dit barn igennem stadierne.

Den første fødselsdag er en stor milepæl. Tænk engang, at der allerede er gået et helt år! Der er sket voldsomt meget i den periode. En af de måske tydeligste udviklinger er nok at dit barn er kommet fra sammenkrøllet spædbarn, til mere eller mindre gående på to ben. Det er da fantastisk.

 

Prøv selv

Hvis du kigger på dit barns holdning i stående, så vil den ofte være lidt bredstående med spredte fødder. Dette er helt ubevidst, men et super godt udgangspunkt for balancen, da denne kropsholdning sænker tyngdepunkt og øger stabiliteten. Prøv selv at stille dig med helt samlede fødder, samt armene ind langs siden – Hvordan er balancen? Derefter stiller du dig i squat, med armene ud til siden – Hvordan er den nu? Du burde kunne mærke en tydelig forskel, også selvom du sagtens kan holde balancen i den første stilling. Det er helt naturligt, at dit barn vil vakle eller tumle lidt omkring og have svært ved at holde balancen – deraf navnet tumling.

 

De 6 faser

Man kan dog dele disse tumlerier, som til sidst fører til den gang vi kender fra os selv, op i faser:

1) I første fase begynder dit barn at trække sig op, ved ALT hvad der er at komme i nærheden af. Og der bliver altså ikke taget højde for om tingene står sikkert (just saying). Herefter bevæger h*n sig fra side til side, men holder hele tiden fast med hænderne og flytter kun fødderne.
Dig: Du kan hjælpe ved at sørge for at tingene står sikkert, så der ikke er risiko for møbler og lignende vælter. Og så kan du selvfølgelig heppe, og klappe – så skal h*n nok blive glad 🙂

2) I anden fase har h*n fået langt mere styrke i sine ben og fødder. Nu bruger h*n kun sine hænder til at holde balancen med. H*n begynder at flytte den ene hånd hen over den anden, og når h*n føler sig sikker nok, flyttes en fod og en hånd ad gangen.
Dig: Nu kan du stille og roligt begynde at holde dit barn i begge hænder, og gå en lille tur. Forvent ikke mere end nogle få skridt, men det kan være en sjov oplevelse.

3) I tredje fase er der kommet en del mere selvtillid. Nu begynder h*n at bevæge sig fra et sted til et andet – ofte møbler. Men det er stadigvæk kun fra et sted hvor h*n med sikkerhed kan nå det ene, før taget på det andet slippes.
Dig: Du kan opfordre til at h*n kommer hen til dig. Enten ved at h*n skal gå fra møbel til møbel eller ved at du stiller dig lige akkurat langt nok væk til at h*n skal række ud efter dig – men stadigvæk kunne holde fast i noget imens.

Nu begynder der at ske ting og sager

4) I fjerde fase er der ført endnu et trin til selvtillidsskalaen. Her vil dit barn forsøge at bevæge sig imellem møblerne uden støtte. Nu begynder h*n altså at slippe taget det ene sted, før der er et nyt sted at tage fat. Det er stadigvæk kun meget korte distancer (1-2 små skridt), men det er en stor milepæl. Og du kan være sikker på at h*n er stolt over sin præstation 🙂 På dette tidspunkt kan h*n også stå frit uden støtte.
Dig: Igen kan du her opfordre til at h*n kommer hen til dig. Nu kan du dog stille dig en smule længere væk, således at h*n er nød til at slippe taget på det faste holdepunkt for at nå dig. Husk at blive stående hvor du er, og ikke gå længere væk når h*n nærmer sig. På den måde bliver det en succesoplevelse h*n gerne vil prøve igen (og igen).

5) I femte fase vakles der nu selvstændigt, men meget forsigtigt, 2-3 skridt imellem møbler eller personer. Skal h*n gå længere end dette, er der dog stadigvæk behov for støtte til at holde balancen.
Dig: Nu kan du virkelig træne af gå små ture, imens du holder dit barn i hænderne. H*n vil helt sikkert nyde det. Det kan også være at h*n ikke behøver mere end én hånd som støtte, eller måske kun en pegefinger – prøv dig frem.

6) Nu begynder det at blive sjovt – i hvert fald for dit barn – for i sjette fase begynder h*n at gå selvstændigt og en ny verden af muligheder åbner sig!

 

Husk nu at alle børn er forskellige, og der er derfor ikke noget facit for hvornår og hvordan de forskellige udviklingstrin sker.

 

Litteratur:

Helens bog om dit barns udvikling – Helen Lyng Hansen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *